Print

Ryanair е ирландската нискобюджетна авиокомпания създадена от Tony Ryan и неговото семейство през 1985г. В началото на дейността си авиокомпанията разполага с един 15-местен самолет, 25 души персонал, много малък бюджет и обслужва полети по маршрута Waterford-London.

Днес Ryanair е един от големите нискотарифни европейски превозвачи с главна база - летище Дъблин (Ирландия). 5-те най-големи бази на Ryanair са London-Stansted, Dulbin, Girona, Alicante, Brussels-Charleroi. Авиокомпанията предпочита да лети до по-малки летища с цел намаляване на разходите и таксите към всички самолетни билети. Самолетите се приземяват на 85 км. от Париж. Въпреки това, авиокомпанията лети и до големи летища като Гетуик в Лондон и Барахас в Мадрид. Понякога се случва така, че вторичното летище е по-близо до града, отколкото основното. Така е в Рим, Белфаст и Готенбург.

Бързото развитие на Ryanair след 1997 г. се дължи главно на успеха на нискобюджетния модел. С повече от 200 Боинга 737-800, годишно превозва над петдесет милиона пътници. Това е най-голямата компания в Европа по отношение на превозени пътници и най-голямата в света по отношение на международни превозени пътници.

Политиката на нискотарифния модел се изразява в изискването на такси за всички допълнителни услуги. Това позволява поддържане на най-ниските възможни цении на тези пасажери, които не извършват чек-ин на багаж и приоритетно качване на борда. В момента всички пътници трябва да се регистрират онлайн и да си разпечатат бордна карта. Пътниците, пристигнали на летището без бордна карта, ще трябва да платят допълнителна такса за преиздаването й.

Днес Ryanair има близо 5000 висококвалифицирани служители и обслужва едни от най-интересните и най-добре организирани маршрути и полети в Европа. От семейна фирма, Ryanair се превръща в истински самолетен гигант, който днес конкурира дори най-големите авиопревозвачи в света. Авиокомпанията се е развивала и продължава да се развива динамично като разработва мрежата си от полети, въвежда нови решения и периодично закупува нови самолети. Те са със седалки от винил, без джобове на тях, както и с други промени, които спестяват разходи и правят почистването и проверките за сигурността по-бързи.

Пътуването с Ryanair е комфортно и безопасно, същевременно и на много конкурентни цени. Въпреки това компанията често е критикувана за нивото на дистанционното обслужване. Например невъзможността на пътниците да се свържат със служители за въпрос чрез e-mail или някаква друга форма през интернет. За тази цел е предвиден единствено импулсен телефон, факс или обикновена поща.

Category: Нискобюджетни авиокомпании