Print

Pegasus Airlines е турска нискобюджетна авиокомпания със седалище - Истанбул (Турция). Авиокомпанията е създадена на 1.12.1989г., като резултат от сътрудничеството на компаниите Net, Silkar и авиокомпанията Aer Lingus. През 1992г. Net и Aer Lingus продават акциите си на банката Yapi Kreditbank и така Pegasus Airlines става изцяло турска авиокомпания. През януари 2005г. ЕСАС Холгиниг закупува компанията. Два месеца по-късно се променя дейността на авиомпанията и от чартърна, тя става нискотарифна. През ноември 2005г. Пегасус поръчва 12 нови Боинга 737-800с, като следва и допълнителна поръчка за нови 12 Боинга през ноември 2008г. През 2007г. Пегасус е превозила повече пътници в Турция от която и да е друга частна авиокомпания.

Днес авиопревозвачът е една от най-големите частни авиокомпании в Турция и обслужва около 111 дестинации - 17 вътрешни, 13 международни и голям брой чартърни полети. Като база, превозвачът използва международното летище Sabiha Gokcen в Истанбул и това в Анталия.

Авиокомпанията предлага само една класа в своите самолети. Както и повечето нискотарифни авиокомпании, Pegasus Airlines не предлага безплатни освежителни напитки и храна в икономична класа. Независимо от това, пътниците могат да закупят храна и освежителни напитки от разнообразното меню на Pegassos Flying Cafe. Компанията има амбицията да въведе система за забавления на борда на самолета срещу заплащане за слушалки, тъй като за момента има само големи екрани за всички пасажери показващи местоположението на самолета на компютърно генерирана карта.

За разлика от повечето нискобюджетни авиопревозвачи, Пегасус има собствен център за тренировки на екипажите и собствен отдел за поддръжка – Pegasus Technic. И двата центъра са напълно лицензирани и се използват за обучение на нови членове на персонала и на земята и във въздуха.

Към 2021г. флотът на Pegasus Airlines се състои от 91 самолета, като средната възраст на самолетите е 6 години. Видовете самолети, с които нискотарифната авиокомпания оперира са: Airbus A320-200, Airbus A320neo, Airbus A321neo, Boeing 737-800.

Category: Нискобюджетни авиокомпании