Print

Всяка авиокомпания има различни ограничения относно допустимия ръчен и чекиран багаж при пътуване със самолет, които се различават по килограми, размер и брой на багажите.

ЧЕКИРАН (РЕГИСТРИРАН) БАГАЖ
Чекираният багаж е този,  който ще бъде поставен в товарното отделение на самолета и пътника няма достъп до него по време на полета.

Чекиран багаж при редовни авиолинии
За повечето редовни авиокомпании ограничението при пътуване в икономична класа е един багаж (куфар или чанта) с тежест около 20 килограма за всеки пасажер. За всеки килограм над допустимите се заплаща такса за свръх багаж на место на летището. За всяко летище таксата за свръх багаж е различна, около 10 евро на килограм свръх багаж. При някои авиокомпании, които изпълняват междуконтинентални полети разрешеният багаж може да бъде 2 пъти повече.

Чекиран багаж при нискотарифни авиолинии
Тук отново трябва да се спазват точните предписания на авиокомпанията за размери и килограми. Има някои нискотарифни авиокомпании, които разрешават да вземете само 15 кг чекиран багаж. Съществуват и други видове, като: 20 кг, 23 кг, 25 кг или 32 кг. Естествено всеки допълнителен чекиран багаж се заплаща отделно спрямо тарифите на авиопревозвача.


РЪЧЕН БАГАЖ
Ръчният багаж е този, който се поставя в кабината на самолета (под седалката или в специално определените багажни отделения над седалките на пасажерите). Пътникът има достъп до ръчния си багаж през цялото време на полета.

Ръчен багаж при редовни авиолинии
Ръчният багаж при  редовните авиолинии е желателно да не бъде по голям от 55x40x20 см и да не е по-тежък от 8 кг. Освен ръчния багаж може да носите в самолета лаптоп или дамска чанта.

Ръчен багаж при нискотарифни авиолинии
При нискотарифните авиокомпании положението е малко по-рестриктивно. При всяка нискотарифна авиокомпания има различни допустими размери и килограми. Преди да се качите на самолета може да бъдете помолени да си вкарате ръчния багаж в специална метална оразмерителна кутия, за да се уверят че багажа Ви е с точни размери. Ако не отговаряте на тези изисквания може да Ви накарт да заплатите допълнителна такса, която в повечето случаи не е никак малка.

 

Разрешен багаж при пътуване със самолет
Разрешен багаж при пътуване със самолет
Category: Често задавани въпроси